Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Comissariada per l’historiador i crític d’art Joan Gil Gregorio, Silentium, és una exposició que vindica el silenci, com una illa, com un espai de reflexió , com un temps màgic on posar en ordre les contradiccions interiors.

Es tracta de nou peces , nou “composicions per a un espai a on vetlla el silenci” en paraules del mateix artista.  L’evocació, el suggeriment, l’absència, la contemplació, el misteri o l’enigma són temes que, a l’entorn del silenci, han subjugat molts creadors de tots els temps.
En aquesta ocasió, Josep Maria Avilés, estudiós dels clàssics , aprofundeix en conceptes universals en el sentit més profund del terme. La poesia mística és la font d’inspiració essent el silenci el que exerceix tot el seu poder. Sap extreure del coneixement humà tota l’experiència viscuda, per configurar un vocabulari propi i personal. Una obra de quietuds i memòries que reuneix la tradició amb les inquietuds contemporànies.

Els materials emprats, fustes assemblades i pintura, al servei dels sentit poètic, creen una relació interactiva amb l’entorn que ocupen  i es contextualitzen amb l’espai arquitectònic que les acull. Inspirades en poemes de  Sant Joan de la Creu i José Ángel Valente, són peces que ens conviden a introduir-nos en una captivadora mística existencial. Dues mirades contraposades, cadascuna d’elles des d’una visió diferent: una de religiosa i una altra de laica, però que en la seva essència aporten a través de la paraula dues maneres d’entendre  l’ànima humana.

Josep Maria Avilés (Barcelona, 1942)  resideix a la veïna Gelida des de fa més de quaranta anys.  Es va formar inicialment en la tècnica de l’esmalt a l’Escola Massana de Barcelona i a La Llotga en l’especialitat de gravat. Més endavant va cursar la carrera de Belles Arts a la Universitat de Barcelona i la seva tesi doctoral va versar sobre la imatge i el surrealisme de Buñuel. El cinema  ha estat, també una de les seves grans vocacions.
Docent durant molts anys, el seu vincle amb Vilafranca ve de la mà del pintor Josep Maria Güell a finals dels anys 60 del segle passat. Aleshores, el pintor vilafranquí era el director de l’Escola Massana i en Josep Maria Avilés n’era un dels professors. A principis dels anys 70, el propietari de les caves Castellblanch de Sant Sadurní d’Anoia tenia una amistat personal amb Josep Maria Güell i li va proposar de crear una escola d’art a Sant Sadurní. A proposta del pintor vilafranquí, el director d’aquest primera escola d’art va ser justament Josep Maria Avilés que va compartir docència amb l’il·lustrador Francesc Salvà i l’arquitecte Joan Rosselló, entre d’altres. Aquesta primera escola d’art al Penedès, va ser la llavor de la que ara coneixem com a Escola Municipal d’Art  Arsenal. Després de set anys com a director d’aquesta iniciativa privada, el Josep Maria Avilés se’n va desvincular del tot.
A partir d’un viatge a la ciutat de Chicago, l’any 1980, amb motiu d’una exposició de la seva obra, Josep Maria Avilés, decideix, l’any 1981, dedicar-se exclusivament a la creació artística i abandona la tasca de docent amb que combinava fins aleshores els seu món professional.
L’any 1998 entra a formar part de la prestigiosa Galerie am Opernring de Viena. Ha participat també en les Fires d’art internacional com: ARCO, Art Basel, Fine AART TEFAF-Maastrich, FIAC-París, Arts Modern i Contemporani, “Artíssima” de Torí, entre altres.

  • Quan? 03/05/2021 a 17:00 a 04/11/2021 a 20:00
  • URL de l’activitat Més informació
  • Preu Altres opcions a especificar
  • Organitzador Ajuntament de Vilafranca
  • Municipi Vilafranca del Penedès
  • Ubicació Ubicació