Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Departament de Cultura de la  Generalitat de Catalunya ha inclòs els  100 anys de les intervencions de l’Institut d’Estudis Catalans a Olèrdola, avui una de les seus del Museu d’Arqueologia de Catalunya, entre les commemoracions de l’any 2021 d’aquest Departament. 

El Museu d’Arqueologia de Catalunya-Olèrdola i l’Institut d’Estudis Catalans, amb la col·laboració d’institucions penedesenques i la Diputació de Barcelona, celebren durant aquest 2021 la posada en valor fa 100 anys del singular patrimoni de l’enclavament d’Olèrdola, ocupat en múltiples etapes històriques, durant 4000 anys d'història. 

La commemoració dels 100 anys de les primeres accions de l’IEC a Olèrdola  vol reconèixer i difondre la tasca feta aleshores, i que fou clau pel coneixement científic, la salvaguarda del patrimoni i la promoció del monument. 

Entre els anys 1920 i 1928 l’Institut va realitzar una sèrie d’accions a Olèrdola, després d’una visita de Pere Bosch Gimpera i els seus col·laboradors el 1917 (Servei d’Investigacions Arqueològiques). A partir d’aquí és va definir una doble via de treball. Per una banda, la realització d’excavacions, dirigides per Matias Pallarès, va centrar els treballs en definir la cronologia de la muralla i la seva posada en valor, i l’existència d’un poblat iber. D’altra, la restauració de l’església preromànica i romànica de Sant Miquel, treballs dirigits per l’arquitecte Jeroni Martorell, cap del Servei de Catalogació i Conservació de Monuments de Catalunya. 

Aquelles intervencions varen marcar tota una dècada en la què el jaciment va millorar de forma notable i en va augmentar el coneixement_ el reconeixement i el valor patrimonial que les seguiren.  

El Museu d’Arqueologia de Catalunya presenta un  programa d’activitats amb l'objectiu de recuperar i divulgar la memòria dels 100 anys de les excavacions de l’Institut d’Estudis catalans al jaciment arqueològic. El nostre objectiu és compartir-ho amb vosaltres.

PROGRAMA

Acte Inaugural, dissabte 10 de juliol:

Concert commemoratiu amb Lídia Pujol

Visita guiada "100 anys després...ahir i avui de la recerca arqueològica"

Més informació: 

https://cultura.gencat.cat/ca/temes/commemoracions/2021/

  • Quan? 10/07/2021 de 16:00 a 20:00
  • Preu Altres opcions a especificar
  • Organitzador
  • Municipi
  • Ubicació Carretera BV-2443 km 2,0