Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Navigation Bar

El llibre

Editat per l'Institut d'Estudis Penedesencs, és un llibre imprès a tot color és un exhaustiu estudi sobre l’obra inventariada i catalogada d’Eugeni Campllonch, escrits en un estil divulgatiu de fàcils lectura.

És l’únic llibre editat, a dia d’avui, dedicat a Eugeni Campllonch, qui va ser arquitecte en un moment (finals del segle XIX principis del segle XX) en que les poblacions necessitaven créixer i respondre a les necessitats de noves planificacions urbanes i noves construccions tant particulars com industrials. Així mateix va ser arquitecte municipal a Vilafranca del Penedès.

Aquest llibre estava en procés de realització quan va morir l’autora, Pilar Soler Garcia. En les darreres converses que vam mantenir, es mostrava feliç de saber que el llibre veuria la llum i que cada pas que anaven fent completava els requeriments per fer-lo realitat.

A l'Institut d'Estudis Penedesencs, ens hagués agradat que Pilar Soler hagués pogut veure publicat i que ens pogués acompanyar en la presentació. Qui si ens acompanyarà serà la seva filla Dolors Arbós Soler (professora de l’Institut Eugeni d’Ors)

Ara el llibre i les diverses presentacions que farem del mateix, seran un petit homenatge a una persona enamorada de Vilafranca del Penedès i la seva història. Pilar Soler va ser una gran companya com a sòcia de l’IEP, i sempre la recordarem amb molt d’afecte.

 

Eugeni Campllonch i Parés

Passejar per Vilafranca implica anar veient en molts dels seus espais emblemàtics, edificis que són fruits dels projectes que com arquitecte va planificar Eugeni Campllonch. Nascut a Vilafranca del Penedès l’any 1870, va estudiar arquitectura obtenint el títol l’any 1893, tot just feia vuit anys que s’havia creat l’Escola d’Arquitectes a Barcelona.   Era un temps on l’arquitectura encara no estava reconeguda com una professió liberal i els arquitectes compartien espai amb els mestres d’obres.

 La base formativa que va rebre anava lligat a les fórmules del Neoclassicisme, però al llarg de la seva carrera evolucionarà cap a un eclecticisme que li permetia utilitzar diferents tendències en funció del tipus d’edifici, així trobarem un estil neogòtic a la casa Sala i Mestres (1894) el maó vist a la Casa Dalmau (1896) o la ceràmica vidriada i el ferro forjat amb maó vist en els emmarcaments a la casa Berch i Galtés (1897), materials propis de l’estil modernista.

Més enllà de Vilafranca podem veure obra arquitectònica o planificacions urbanístiques d’Eugeni Campllonch a l’Arboç, a Girona, a l’Ordal, a Banyeres del Penedès i a Buenos Aires.

Altra faceta de la seva activitat professional va ser la de dissenyador de mobiliari com ara el que va dissenya pel Saló de Plens de l’Ajuntament de Vilafranca,, així com pel despatx del batlle, la secretaria, l’avantsala i la sala de reunions de l’Alcaldia.

 Eugeni Campllonch va morir l’any 1950 a Buenos Aires, on, d’entre les seves obres, cal destacar el Centre Català (1928).

 

 Pilar Soler Garcia

Barcelona, 1940 – Vilafranca del Penedès, 2018

Es va traslladar a Vilafranca l’any 1946, on va viure des d’aleshores fins al seu òbit.

Llicenciada en Geografia i Història (UNES 2001), doctora en Història de l’Art (UB 2013), la seva tesi doctoral va tractar sobre “La marqueteria artística: el taller J. Sagarra. Barcelona 1940-1965”. Va ser una conferenciant especialitzada en història del mobiliari, destacant les dissertacions al Museu del Modernisme o al Museu del Disseny de Barcelona. Així mateix va escriure nombrosos articles a revistes com ara Res Mobilis, Tahüll o del Penedès.

Presentació del Llibre "Eugeni Campllonch Parés - 1894 - 1910 - Arquitecte i urbanista vilafranquí
Cartell
 • Quan 26/03/2019 de 14:00 a 15:00 (Europe/Madrid / UTC100)
 • Tipus d’activitat o d’esdeveniment Altres
 • Tipus de durada Curta (màxim 3 dies)
 • Nombre de sessions i periodicitat
 • Públic a qui va dirigida l’activitat o l’esdeveniment Tots els públics
 • Modalitat Presencial
 • Ubicació Sala Pompeu Fabra - Centre Artístic del Penedès l'Ágrícol
 • Municipi Vilafranca del Penedès
 • URL de l’activitat o l’esdeveniment Més informació
 • Preu Activitat gratuïta
 • Inscripció
 • Organitzador Institut d'Estudis Penedesencs i Centre Artístic del Penedès, l'Agrícol.